Tehetetlenség! Nem tudta megszavazni költségvetését Karcag

Áll a bál! Nem volt jól előkészítve a költségvetés Karcagon, ezért még szavazni  sem lehetett róla. Meddig késik a költségvetés?

Bár több, mint egy hónap állt nyitva arra, hogy a város életében legfontosabb gazdálkodási dokumentum elkészüljön, mégsem sikerült egy elfogadható költségvetést “tető alá” hozni a Fideszes városvezetésnek.  A 2014. január 30-án közmeghallgatással egybekötött testületi ülésre bár bekerült egy költségvetés tervezet, de azt még a mindent megszavazó Fideszes képviselők sem tudták megszavazni, mert olyan bizonytalanságokat tartalmazott, amelyek végrehajthatatlanná tették volna a költségvetést. Ezért újra kell róla szavazni később, szólt a mai döntés. Ez egyet jelent: A korábban összehozott költségvetés tervezet és ezzel együtt a koncepciója megbukott .  A hirtelen elhalasztás oka:  csak a 6 milliárdos kötvény/hitel tartozás – mely Dr.  Fazekas Sándor polgármestersége (jelenleg miniszter!)  alatt gyűlt össze – állami átvállalása  nem tiszta még.   Dobos László polgármester szerint  emiatt az egyetlen ok miatt nem lehet még  jó döntést hozni számszakilag. Ez az egyetlen okra való hivatkozás: mondva csinált!

A valódi ok az lehet, hogy nincs könnyű helyzetben a költségvetés készítésekor a  város vezetése, ugyanis a 3,46 milliárd forint bevétellel rendelkező település tervezett kiadásai mintegy 24 %-kal meghaladják a bevételeket, így mindenképp új forrásokra lesz szüksége a városnak, ahhoz, hogy legalább a nullás költségvetés össze jöjjön. Vajon találnak -e ilyen új forrásokat?

költségvetés

Mindazonáltal megállapítható, hogy talán most először kellett a város Fideszes többségének “leszavazni” a költségvetést (helyesen bele sem kezdeni az előkészített tervezetmegtárgyalásába és elfogadásába) az elmúlt 24 évben, ami a helyzet súlyosságát mutatja és ami alapjában ássa alá a Fazekas Sándor és Varga Mihály által fémjelzett jobboldali birodalmat.

A történet még kényelmetlenebb úgy, hogy jelenleg a városvezetés többségét is adó Fidesz van kormányon, és úgy tűnik, csakúgy, mint a korábbi szocialista kormányzatok, ők sem hozták jobb helyzetbe az önkormányzatokat.

A várható folytatás az lesz, hogy valahogy megpróbálja lefaragni a költségeket a város a következő héten, annak érdekében, hogy a jogszabályi előírásokat betartva eltudjon fogadni egy költségvetést, még a következő hetekben. Egy valami borítékolható: megszorítás, megszorítás hátán.