Radikális változás kell az agrárkamara körül is, mivel a fideszes kör a gazdákra is rátelepedett

Magyar Zoltán szerint radikális változás kell az agrárkamara körül is, mivel a fideszes kör a gazdákra is rátelepedett.

A jobbikos képviselő szerint számos gazda felháborodással követi az agrárkamara körüli helyzetet. Ugyan a nemzeti párt is egyetértett, hogy kell új kamarai törvény, de a végeredmény – ahogy a Fidesztől megszokott – nem lett rózsás. Miután a kétharmad saját szájízére tudta szabni a szabályokat, túlságosan belelát a kamarai tagok adataiba – magyarázta Magyar Zoltán. Hozzátette, a vezetői pozíciókba szinte kizárólag fideszes Magosz-tagok kerültek, ezért a Jobbik megválasztása után nyílt, igazságos választást tart.

Elmondta: három ígérete van a Jobbiknak a kamarák körüli helyzet megoldására. Elsőként  a fű alatt létrehozott helyi bizottságokat megszüntetik, mivel ezek alkalmasak arra, hogy akár csak egy rendelettel döntésképes szervezetekké “varázsolják” őket.

A falugazdászok bérét emelni kell – tette hozzá a politikus -, mert alul vannak fizetve fontos munkájuk ellenére. Mint mondta, az államnak ez minimális kiadás, viszont nekik hatalmas segítség lenne.

Harmadik pontként a kamarai tagdíj eltörlését nevezte meg célnak, mivel a sávos díjfizetés ellenére sok gazdának – akiknek fontos a tagság az előnyei miatt – nehéz kigazdálkodni ezt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara volt az, akik tavaly a botrányos földtörvény mellett álltak ki. Azt írták tavalyi levelükben, hogy a magyar földet védi meg a törvény, pedig pont kinyitja a kaput a külföldi spekulánsok előtt.

A választással kapcsolatban tavaly márciusban Szilágyi Péter B-A-Z megyei jobbikos képviselő is kifejezte nemtetszését: rámutatott, hogy 19 megyében alig tíz százalékos volt a részvétel, hiszen nyilvánvaló volt a Fidesz rátelepedése az agráriumra.

A kamara pénzét ugyanakkor előszeretettel költi a kormány: A Vidékfeljesztési Minisztérium egy évvel ezelőtt 22,8 millióért tartott rendezvényeket a kormány gazdaságpolitikájáról az agrárkamara pénzén, ráadásul a három, pályázatra meghívott vállalat közül kettő egy cégcsoport tagja volt.

alfahir.hu

Mindezeknek ékes bizonyítéka:  Lázár rokona besöpörte magának az állami földeket

nagybatyj

Több mint 1300 hektár állami földet nyert a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., melynek a legnagyobb tulajdonosa Lázár János anyai nagybátyja. A cég, valamint az ellenőrzése alá tartozó korlátolt felelősségű társaságok az állami földbérletpályázatokon eddig 27 pályázatot nyertek. A helyi konkurens, amely Hódmezővásárhely egyik legnagyobb munkáltatója, a pályázatok nagy vesztese lehet – írja a hvg.hu

A legnagyobb gazdálkodó a Hódmezővásárhely környéki Földeákon az a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., melynek fő tulajdonosa az államtitkár édesanyjának az unokatestvére, Gyapjas Károly. A zrt.-nek 2001 és 2012 júliusa között maga Lázár is az igazgatósági tagja volt, a vagyonnyilatkozatában szereplő, tulajdonában lévő földeket (kb. 40 ha) is a Gorzsai Zrt. műveli.

A cég az NFA honlapjára felkerült friss adatok szerint eredményesen szerepelt az állami földbérletpályázatokon. Az ellenőrzése alá tartozó érdekeltségek nyertes pályázataival együtt összesen 1362 hektár föld használati jogát nyerte el, 27 pályázaton. (A zrt. saját jogon 10 pályázattal 295 hektár földbérlethez jutott. De sikeresen pályázott a zrt. érdekeltségébe tartozó Gorzsai Takarmánytermelő Kft., amely 804 hektár földbérletét kapta meg 10 pályázaton, valamint a Gorzsai Paprikatermelő és Értékesítő Szövetkezet, amely 262 hektárral gyarapította a csoport által művelt birtokot, 7 nyertes pályázaton.) – olvasható a portálon.

forrás: alfahir.hu