A Karcagi Hírmondó címlapjának alcíme: „Magabiztos Fidesz győzelem a városban.” Nem lehet vitatni, hogy a március 1-i időközi választáson a Fidesz képviselőjelöltje győzött. A „magabiztos” jelző azonban nem is olyan biztos, hogy helyes kifejezés, hiszen a Zöldfa utcai óvodában a Fidesz mindössze 7 szavazattal kapott többet, mint a Jobbik jelöltje; Lengyel János. Magabiztos győzelemről mindössze a 4-es számú-, stabil Fideszes szavazókörben lehet szó, bár jelöltjük itt sem kapott többet még 30 szavazattal sem, mint az elődjei 2010-ben, vagy 2014-ben. Ennek ellenére is gratulálok dr. Kanász-Nagy László sikeréhez, és kívánom, hogy teljesüljenek a programjában vállaltak.

A gratuláció és elismerés azonban a rivális Jobbikot is megilleti, hiszen a képviselőjelöltjük több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint elődje 2010-ben, és még a 2014 évi szavazatokat is növelni tudta 25 %-al. Ha megnézzük a korábbi szavazások eredményeit, magabiztos fejlődésről a Jobbiknak van oka hírt adni: a Fidesz 2010 évi 288 %-os szavazataránya a mostani szavazóhelyeken 2014-ben már 169 %-ra csökkent a Jobbikkal szemben, most pedig 155 %-ra.

Forrás:MTI
Forrás:MTI

Egy másik trend, ami a Jobbik fejlődését, illetve sikerét mutatja; 2010-hez képest e két szavazóhelyen 201 fővel csökkent a Fideszen és Jobbikon kívüli szervezetek szavazóinak a száma, és ebből 132 fő – úgy tűnik – a Jobbikhoz pártolt, míg a Fidesz mindössze 38 fővel gyarapíthatta a szavazóinak a számát. De hasonló a trend, ha a teljes városi adatokat vizsgáljuk is; 2014-ben a 2010 évihez viszonyítva 478 fővel csökkent a Fideszre szavazók száma, míg a Jobbik esetében 388 fővel növekedett, így a Fidesz Jobbikhoz viszonyított fölénye 435 %-ról 273 %-ra csökkent.

Nincs ok tehát a Fidesz „magabiztosságára”, de a Jobbik táborában a búslakodásra sem; a számok-, azok változásának iránya és intenzitása azt bizonyítja, hogy nincs messze az idő, amikor a választás utáni hangulat pártot cserél.

Forrás: valasztas.hu és karcagjobbik.tv gyűjtés