Cikksorozat- Riportok az EMI-táborból 2014. 3. rész Interjú Vona Gáborral

Cikksorozatunk az elkövetkező napokban több riportot fog közölni az idei 10. EMI-táborból, ahol tudósítónk járt és igyekezett feltérképezni a tábort, annak lakóit, meghívottjait: az ottani életet teljes egészében. Olvassa legalább olyan nagy szeretettel a riportokat, amilyen örömmel készítette őket a riporter, remélvén, hogy a tábor hangulata, így nyár végén, legalább még egyszer a szívekbe idézhető.  A jubileumi EMI-tábor jövőre is visszavár mindenkit.

Vona Gáborral készítettünk riportot a 10. EMI táborban. Gábor nagy örömmel válaszolt a kérdéseinkre

ed55483da95830fffa284a030810050deaf9731a

Hányadik alkalommal vagy itt ?
-2008 óta vagyok folyamatosan az EMI – tábor vendége és Hála Istennek, az tudom mondani, hogy mindig nagy sikerű előadásokat tudtam tartani, mindig nagyon sokan voltak kíváncsiak rám illetve általam a Jobbikra. Most is így volt ez a hetedik alkalommal. Ha bele gondolunk abba, hogy ez a 10-ik EMI-tábor és ebből az elmúlt 7 alkalommal itt voltam ez nagyon nagy dolog és most már lehet mondani, hogy: hagyományosan én itt vagyok.  Az idei volt talán a legkalandosabb, hiszen folyamatosan a nyakam fölött lebegett a Román hatóság kardja, hogy kitiltanak, kitoloncolnak olyan verzió is elhangzott, hogy börtönbe zárnak. Izgalmas volt, de hála Istennek mindenféle gond nélkül megtudtam tartani az előadást.

Te is sátraztál a fiatalok között?

– Nem aludtam sátorban, hanem, nem messze innen, egy panzióba aludtam, ahol nagyon kedvesek voltak a panzió tulajdonosai. Nagyon-nagyon szép a panzió, ajánlani tudom mindenkinek a Gyergyó- medence gasztronómiai, kulturális és egyéb látnivalóival együtt. Mindig nagy örömmel jövök ide. Mikor Erdélybe a csonka országból jön el valaki úgy gondolom, ha van benne magyar vér, akkor feltöltődik.

Most már másodjára van itt az EMI táborban a Jobbik Ifjúsági Tagozat (IT) tábora is. Megváltozott a tábor hangulat , hogy ennyi IT-s van itt ?
– Nekem nyilvánvalóan még otthonosabb, nem mintha eddig ilyen idegennek éreztem volna magam az EMI táborban, de most meg, hogy az 1 m2-re jutó IT-sek száma rendkívül magas  így még jobb itt lenni és nagyon jó a hangulat.  Büszke vagyok a Jobbik IT- re. AZ IT-seket nagyon szeretem, tényleg azt mondhatom mindenféle alakoskodás nélkül, hogy a szívem csücske a Jobbik IT-é. Azt gondolom, hogy nekik nagyon fontos feladatuk van abba, hogy ez a pártküldetést, missziót ami vár ránk véghez tudjuk vinni és tényleg jó látni, hogy ennyi jól képzett, értelmes, tiszta tekintetű, becsületes magyar fiatal van, aki felvállalja ezt a pártot.

emitabor1472903

A sok év alatt mi volt a legkedvesebb emléked itt a táborban?
Nagyon sok kellemes emlékem van itt, úgyhogy nehéz most hirtelen válaszolni, talán a legkellemesebb hirtelen ami, így eszembe jut – így hogy éppen a focipályával szemben állunk- az volt, hogy 2 éven keresztül  őriztük a foci torna bajnoki címét, de sajnos tavaly elveszítettük. Tavaly csak negyedikek lettünk. Nyilván nem csak fociról szól,  sőt legkevésbé a fociról szól az EMI tábor. Nagyon sok ismeretséget szereztem, nagyon sok embert ismertem meg és nagyon jól esett az, hogy az ember eljön több 100 km-re csonka országtól, bejön, ide Erdély szívébe és magyar emberek magyar szívvel ugyan azt látják, ugyan azt érzik, amit én.

Mit üzennél azoknak, akik még nem vettek részt az EMI táborban? Miért érdemes ellátogatni ide?
– Azt gondolom, hogy fiataloknak azt, hogy egy zenei táborba el lehet jönni nem kell magyarázni hiszem megnézik a koncert kínálatot, akkor eltudja dönteni hogy érdekli őket vagy sem. Tényleg az EMI tábor a fiatalok számára egy hatalmas nagy buli, a családosok számára pedig egy nagyon jó kikapcsolódás. Minden korosztály megtalálja a maga programját, nemcsak koncertek vannak, hanem különböző előadások az idősebbeknek borkóstoló, gyerekeknek játszósátor. Véleményem szerint a szervezés évről évre jobb és színvonalasabb, de ez máshol is megvan, ilyen tábor nagyon sok van a világban, meg a Kárpát-medencében ahol, van buli, van gyerek rész, van borkóstoló. De ahol ennyire intenzíven jelen van az, amit a magyarság jelent számunkra  az, azt gondolom, ilyen szempontból egyedül álló az EMI táborban. Valóban egy tabuktól mentes magyar ifjúsági és minden korosztálybeli összejövetel. Ha valaki egyszer eljön, akkor elfog jönni máskor is.

Ti Jobbikos képviselők, politikusok  híresek vagytok az emberekkel való közvetlenségről. Most is itt fociztok velünk illetve ellenünk,  részt vesztek a programokon csak úgy mint mi, Itt sátraztok köztünk.  Milyen érzés ez nektek ?

 

Jó érzés, nagyon jó érzés és azt gondolom nem egy púder a részünkről vagy nem egy ilyen politikusi póz, hogy lemegyünk az emberek közzé és akkor úgymond fürdünk a népszerűségbe meg hagyjuk, hogy itt kezet rázzanak velünk, hanem tényleg örömmel vagyunk itt.

Azt gondolom, amikor focizunk, bulizunk vagy beszélgetünk, akkor nem a pártelnök beszél a tagokkal, hanem barátok beszélgetnek egymással és ez a lényeg szerintem. Megmondom  őszintén nekem is szükségem van erre, mert politikusként, pártelnökként az ember folyamatosan a saját szerepében van és ebből nagyon nehéz kijönni, pedig szükség van mindenkinek arra, hogy ideig-óráig ne legyen pártelnök. Az EMI tábor megadatik nekem és azért is nagy örömmel vagyok itt, mert itt tényleg mindenféle kötelezettség, politikai megfelelési kényszer nélkül az tudok lenni, aki vagyok, egy ugyan olyan ember mint bárki más.

 

Rioprt: Oláh Diána Judti, Fotók: EMI-tábor facebook oldala