100nalistobb

Példátlan gazdasági „siker” és annak kovácsai Karcagon

100-nál is több ingatlant értékesítene Karcag Fideszes vezetése annak érdekében, hogy megőrizze a város fizetőképességét.

 2013.január 31-én fogadta el a város képviselő- testülete, a Fidesz koalíció támogatása és két Jobbikos nem szavazat mellett, a város 2013. évi költségvetésének tervezetét. Ebben még újdonság nincs, hiszen ez minden évben így zajlik. Azonban ez az év még az azt megelőzőkhöz képest is komolyabb megszorításokat kellett, hogy számba vegyen, hiszen a 2/3-ad Kormánya keményen növelte a városok terheit, miközben kihúzta kezükből a helyi bevételeket.

A közel 600 millió forint mínusszal indult hiányt temérdek ésszerű és szükséges megszorítás révén sikerült apasztania a város vezetésének, azonban valamikor úgy tűnik „elgurult a gyógyszer”. (Egyébként számos csökkentő javaslattal állt elő a Jobbik két képviselője is a vita során, azonban azok csak úgy pattogtak vissza a Kormánypártiakról. )

Így, ki tudja milyen ötlettől vezérelve, állt elő a város Fideszes vezetése azzal az ötlettel, amit az alábbi kép mutat. (A 2013 évi költségvetési tervezet bevételi oldala)

kltsgvtsBevételioldal

Ebből könnyen kiolvasható, hogy száznál is több ingatlan eladását látja célszerűnek a  büszke város vezetése a 2013-as év során, annak érdekében, hogy a költségvetés tartható legyen.

Például, az egyik csomagban közel 100 millió forintért kíván ingatlant értékesíteni (14. sor) és egy másikban is 99 millió forintért (15. sor) akar ingatlant eladni értesülések szerint a Vidékfejlesztési Minisztériumnak. Ez a hirtelen ingatlan értékesítési kedv különösen furcsa annak fényében, hogy minden évben elhangzott, hogy a város nem kívánja ingatlanjait eladni , ahogyan azt korábban sem tette.

Különösen érdekes továbbá a „könnyű szívű” ingatlan értékesítés, mert amikor a Jobbikos javaslatok, az általuk immáron feleslegesnek tartott, társadalmi megbízatású alpolgármesteri poszt megszüntetését és a tevékenységükben ellenőrizhetetlen és költséges tanácsnoki posztok felszámolását indítványozták, akkor ezek a javaslatok gúnyos megjegyzések kíséretében peregtek le Dobos László polgármesterről.

Érthető, hiszen valamennyi tanácsnok a kormánypárti képviselőkből került ki, azaz náluk cseng a kassza, az ő zsebükre megy a játék.

Miért pont magukon spóroljanak, amikor el lehet adni a közösség vagyontárgyait is helyette?

Íme, hát a példátlan karcagi gazdasági „siker” és annak kovácsai azzal a kitétellel, hogy a szavazáskor egy fő hiányzott a Fidesz köreiből Kovács Sándor ( Kovács Sándor a JNSZ Megyei Közgyűlés Fideszes elnöke, a Magyar Olimpia Bizottság tagja, az EU régiók Bizottságának tagja, a városi Jogi és Ügyrendi Bizottságának tagja, kommunális, városfejlesztési tanácsnok ,a Kunszövetség Ügyvivő Testületi tagja, stb.)  képviselő úr személyében, aki nyilván bokros teendőit volt kénytelen intézni a köz érdekében.